Wszyscy oni Fot. Zbigniew KrauzowiczPOWIAT NOWOTARSKI. Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych oraz kucharz małej gastronomii. Takie zawody reprezentują świeżo upieczeni absolwenci zasadniczej szkoły zawodowej w nowotarskim Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu.

Radośc z dyplomów Fot. Zbigniew KrauzowiczDzień, w którymŁyżki na szczeście Fot. Zbigniew Krauzowicz odbierali dyplomy, to ich święto po kilkuletnich trudach nauki. I czas startu w dorosłość oznaczającą też zmierzenie się z trudnym rynkiem pracy. Ale można być optymistą z tak konkretnym fachem w ręku jak mechanik czy kucharz. Kucharze na dobry początek od młodszych kolegów dostali tradycyjne drewniane łyżki, aby w życiu i w kuchni dobrze im się „mieszało" i nic nie „przypalało". Wybór dokonany trzy lata temu przez dzisiejszych absolwentów to też znak czasów, w których praktyczny zawód okazuje się dobrym kapitałem na przyszłość, a młodzież, przystosowując się do potrzeb rynku, coraz częściej wybiera porządne kształcenie zawodowe niż ogólne. Reszta zależy już od pracowitości i inwencji rozradowanych teraz dyplomami absolwentów „zawodówki" w ZSCKR.