Podhale Region

Czwartek, 27 lipiec 2017

Ostatnia aktualizacjaŚr, 26 Lip 2017 10pm

Jesteś tutaj: Home Wiadomości Powiaty: Subregion Podhalański Społeczeństwo Kultura i folklor 45. Góralskie Jodło – z… niespodziewaną prohibicją (aktualizacja)

Reklama

45. Góralskie Jodło – z… niespodziewaną prohibicją (aktualizacja)

jadlolop17

Konkurs pod patronatem naszej gazety internetowej PODHALE REGION.

ŁOPUSZNA. Jeden z najstarszych, a na pewno najsłynniejszy w Polsce konkurs potraw regionalnych wyraźnie zasłużył na łaskawość nieba. W niedzielne popołudnie chmury ciągnące od Tatr nad Łopuszną się rozproszyły i tłum zgromadzony na placu przy Gminnym Ośrodku Kultury mógł do woli zażywać rozkoszy podniebienia oraz wszelakich rozrywek. 16 kół gospodyń z całej gminy Nowy Targ uwarzyło i rozłożyło na stołach ponad 400 potraw.

Było to więc prawdziwe święto góralskiego jadła. Smakowitą, swojską i miłą atmosferę jubileuszowej 45. edycji zakłócił jednak szokujący dla wielu miłośników tej imprezy administracyjny epizod. Małopolski Urząd Celno-Skarbowy w Krakowie na ręce organizatorki konkursu, szefowej GOK-u, Józefy Kuchty, przysłał bowiem pismo z zakazem spożywania podczas konkursu alkoholi niewiadomego pochodzenia, czyli np. domowej roboty zdrowotnościowych nalewek. Taka historia zdarzyła się po raz pierwszy od 45 lat i tych, których nie oburzyła, to rozśmieszyła absurdalnością, bo urzędowy zakaz za płotem GOK-u już tracił moc...

Sprawa będzie głośna w Polsce, ponieważ 45. Konkurs ściągnął gości z całego kraju – od Bałtyku po Tatry. Do 15 kół z Łopusznej, Krempach, Ludźmierza, Gronkowa, Szlembarku, Harklowej, Dursztyna, Rogoźnika, Nowej Białej, Krauszowa, Długopola, Obidowej, Pyzówki, Dębna, Ostrowska – a wiele z nich brało w tym konkursie udział od początków jego istnienia - dołączyły jeszcze gaździnki z Morawczyny. Łopuszna mogła też gościć delegację zaprzyjaźnionej gminy Stryszawa w 20-osobowym składzie.

Stoły przybrane w kwiaty i zioła, haftowane serwetki i makatki, draperie z kwiecistych tkanin – wabiły mnóstwem misek, garnków, dwojaków, żerdzi z pętami kiełbas, kiszek i kawałami szynki; korytek z wszelkim mięsiwem albo pierogami. Sprawczynie tych smakowitości – same wyparadzone świątecznie, do kosztowania tych specjałów zachęcać nie musiały, bo od samego i widoku i zapachu ciekła ślinka. Ich nazewnicza inwencja i dowcip są niewyczerpane, jeśli serwują np. „kulajde z kurzyf cycków”, „babskie miyso na podniecynie”, „kluski bulowate ze zgniłych grul” czy „spiskom fryjerke”. Obok gęsiny, wieprzowiny, wołowiny, karczków, kiszek i boczków – umiały zmyślne gaździnki zaproponować i jarskie kotlety z kalafiora albo z bobu i bryndzy. Do sporządzenia tych specjałów użyły tego, co rośnie w polu, w lesie i ogródku: grzybów, marchwi, gruli, kapusty, ogórków, bobu, mięty, orkiszu, jabłek, śliwek, szczawiu, czarnego bzu itd. Do tego dochodziło mnóstwo swojskich chlebów i najróżniejszych ciast – drożdżowych, zawijańców, przekładańców oraz wszelenijakie herbatki. Wiele kół ma już własną, specjalnie zamawianą glinianą zastawę.

Nim goście mogli spróbować przywiezionych specjałów, najpierw do każdego stołu musiała podejść jedna z dwóch komisji degustacyjnych. Dwóch, bo jedna nie poradzi, kiedy każde koło kusiło i 40-punktowym jadłospisem.

By nie tylko podniebienia i żołądki cieszyły się podczas łopuszniańskiego konkursu – polowa scena oferowała mnóstwo uciech. Od występu regionalnego zespołu „Góralsko Brać”, który skrzyknął się przed rokiem i Orkiestry Dętej z Krempach, przez „Megitza Trio”, laureatów przeglądu „Poszukiwacze artystycznych pereł”, po gwiazdę wieczoru – Kabaret pod Wyrwigroszem i zabawę do nocy z zespołem „Sykowni”. Dla dzieci przygotowane było wszystko, co małe tygrysy lubią najbardziej.

Gospodynie, oprócz pieniężnych nagród, dostawały i garnki, bo gmina nigdy nie skąpi na te, które ją co roku rozsławiają góralskim jadłem.

45. Góralskie Jodło

Fot. Anna Szopińska

Protokół komisji

45 Konkursu Potraw Regionalnych

„Góralskie Jodło”

w Łopusznej – 16 lipiec 2017r.

 

 

Komisja w składzie:

1. Pani Ewa Iwulska - przewodniczący

2. Pani Stanisława Sołtys

3. Pan Wiesław Parzygnat

Po skosztowaniu 217 potraw, 33 ciasta i 27 napoi przygotowanych przez 8 Kół Gospodyń Wiejskich postanowiła wyróżnić następujące potrawy:

 

KGW ŁOPUSZNA (23 potrawy, 7 ciast, 2 herbaty)

- marfianka;

- korpiele z flakami;

- sałata na zyntycy;

- piecono baranina z jarzynkami

 

KGW HARKLOWA (29 potraw, 3 ciasta, 4 napoje)

- polywka grzybowa;

- świynconka;

- gulasz horklowski;

- placki grulane z kapustą;

 

KGW ROGOŹNIK (30 potraw, 4 ciasta, 2 napoje)

- baron na soczewicy;

- kapuściano rózo;

- juzyna chłopsko;

- chlyb ziołowy;

 

KGW DURSZTYN (19 potraw, 6 ciast, 4 napoje)

- zufka z syrym na syrwotce;

- wątróbka wołowa zalywano kwaśnicom;

- gałuski z lisówkami;

- pierogi i naleśniki z bryndzom;

 

KGW GRONKÓW (24 potrawy, 3 ciasta, 4 napoje)

- flaki z korpiylym;

- zupa z chrzonym i jojkiym;

- kluska prażucha;

- wolowato kluska;

KGW LUDŹMIERZ (26 potraw, 4 ciasta, 8 napoi)

- golonka na kwaśnicy;

- marchew z grulami;

- kiska;

- zawijaniec drozdzowy z jabkiem;

 

KGW SZLEMBARK (37 potraw, 2 ciasta)

- przysmak teściowej z bobu;

- kluski z tartych gruli;

- grule mascone z prowdziwkami;

- pierogi z bobem;

 

KGW NOWA BIAŁA (29 potraw, 4 ciasta, 3 napoje)

- bufty;

- piyrogi prazone;

- sołata na śmietanie;

- moskole;

Jury wyróżniło również KGW Rogoźnik za pięknie udekorowany stół.

Komisja jest zachwycona ogromną ilością potraw, ciast i napojów przygotowanych prze gospodynie z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Nowy Targ na jubileuszowy 45 Konkurs Potraw Regionalnych. Bardzo cieszy fakt iż gospodynie serwują sporo dawnych potraw, które kiedyś były gotowane na co dzień, dziś natomiast są rarytasami. Członkowie komisji wyrażają również ogromna radość z faktu, że w szeregi Kół Gospodyń wkraczają również młode kobiety.

Każde KGW otrzymało nagrody rzeczowe i pieniężne.

Na tym protokół zakończono i podpisano.

Protokół komisji
45 Konkursu Potraw Regionalnych
„Góralskie Jodło”
w Łopusznej – 16 lipiec 2017r.

Komisja w składzie:
1. Pan Stanisław Buła - przewodniczący
2. Pani Jadwiga Batkiewicz
3. Pan Waldemar Pieczara

Po skosztowaniu 246 potraw, 22 ciast i 10 napoi przygotowanych przez 8 Kół Gospodyń Wiejskich postanowiła wyróżnić następujące potrawy:

KGW DĘBNO (34 potrawy, 4 ciasta, 1 kompot)
- flaczki po nasymu;
- młoda kapusta z koperkiem;
- kiska z cebulką i majerankiem;
- ciasto z makiem i jabłkami;

KGW KRAUSZÓW (21 potraw)
- pierogi z mięsem;
- kwaśnica na żeberkach;
- kluska tarta ze skwarkami;

KGW OSTROWSKO (29 potraw, 6 ciast)
- gulasz miłosny;
- zoproska;
- pasztetka ogrodowa;
- domowe pyszne masło;

KGW KREMPACHY (25 potraw, 2 ciasta, 3 herbaty)
- makowe bufty;
- babskie miyso na podniecynie;
- zapiekany ciućwajs;
- dziadowsko kasa
szczególne wyróżnienie: malinowa lemoniada i dobre herbaty

KGW OBIDOWA (29 potraw, 2 ciasta, 4 herbaty)
- pierogi z grulami i cebulą;
- poncki na parze z cornom porzeckom;
- golonka w miodzie;
- domowe masełko;

KGW MORAWCZYNA (42 potrawy) – po raz pierwszy na Konkursie Potraw Regionalnych
- trocinioki z kapustą;
- kluski bulowate ze zgniłych grul;
- zoproska z gulaszem;
- chleb dowmowy z masłem czosnkowym;

KGW DŁUGOPOLE (32 potrawy, 8 ciast, 2 herbaty)
- zupa grzybowa;
- tarcioki;
- kiska z młodą kapustą;
- pierś z pulosa z masełkiem;

KGW PYZÓWKA (34 potrawy, 2 ciasta)
- kluski bulaste mascone gęsiną;
- pasztet z soczewicą i żurawiną;
- zapiekane grule pod oscypkiem;
- jagnięcina cud z rozmarynem;

Jury wyróżniło również KGW Morawczyna za pięknie udekorowany stół.
Komisja jest zachwycona ogromną ilością potraw, ciast i napojów przygotowanych prze gospodynie z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Nowy Targ na jubileuszowy 45 Konkurs Potraw Regionalnych. Bardzo cieszy fakt iż gospodynie serwują sporo dawnych potraw, które kiedyś były gotowane na co dzień, dziś natomiast są rarytasami. Członkowie komisji wyrażają również ogromna radość z faktu, że w szeregi Kół Gospodyń wkraczają również młode kobiety.
Każde KGW otrzymało nagrody rzeczowe i pieniężne.

Na tym protokół zakończono i podpisano.

Dodaj komentarz

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy, zastrzega sobie jednak prawo do nie publikowania ich, zwłaszcza tych, które zawierają wulgaryzmy, epitety powszechnie uznane za obraźliwe, nawołują do zachowań niezgodnych z prawem, obrażają osoby publiczne i prywatne, inne narodowości, rasy, religie itd.
Komentarze nie dotyczące danego tematu, atakujące personalnie innych komentatorów i autorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz uwagi skierowane do Redakcji – będą usuwane.


Kod antyspamowy
Odśwież

Reklama

Nasi partenrzy

TV Podhale

logonaszkasprowy

fottboll

Taxi Rabka-Zdrój

Nasi partenrzy

nspj

mbludzm pl m

Tarnów In

 

Nasi partenrzy

zakopanedlaciebie.pl


natatry.pl


Resort Kościelisko

Reklama