Podhale Region

Wtorek, 21 listopad 2017

Ostatnia aktualizacjaWt, 21 Lis 2017 4am

Jesteś tutaj: Home Wiadomości Społeczeństwo Magazyn Orawskie produkty regionalne już na liście ministra

Reklama

Orawskie produkty regionalne już na liście ministra

1
2
3
lista

Cztery produkty pochodzące z Orawy: Sałata po orawsku, krzonówka po orawsku, orawskie zawijarce weselne oraz chleb orawski na liściu kapusty zostały wreszcie wpisane na listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wcześniej końcem marca uzyskały one już pozytywną ocenę małopolskiej Rady ds. Produktów Tradycyjnych. Lista produktów z Małopolski liczy już 50 pozycji.

Produkty orawskie na Listę Produktów Tradycyjnych, jako pierwsze z partnerów projektu współpracy „Smak na Produkt", zgłosiło Stowarzyszenie Rozwoju Orawy. A pracy miało ono niemało. Przed złożeniem wniosku należało bowiem zgromadzić dokumenty potwierdzające co najmniej 25-letnią tradycję tych potraw na Orawie! Stowarzyszeniu w tej pracy pomagała Małgorzata Wójtowicz, etnolog z Muzeum Orawskiego Parku Etnograficznego w Zubrzycy Górnej, która przeprowadziła wywiady z orawskimi gospodyniami z Zubrzycy Górnej oraz Lipnicy Wielkiej. Nie miała łatwego zadania w ujednoliceniu receptury, bowiem każda wieś ma swoje. Stowarzyszenie zgodnie z wymogami zgromadziło dokumentację fotograficzną.
Warto przypomnieć, że najpierw w listopadzie ubr. zgłoszono produkty, potem w marcu wniosek SRO został zaakceptowany, a z początkiem marca odbyła się obrona produktów. Wszystkie zostały ocenione pozytywnie przez Radę. Teraz, gdy wniosek został wpisany na listę ministerialną, jak zapowiadało Stowarzyszenie, zostały zorganizowane warsztaty kulinarne Produktów Tradycyjnych Orawy. To podczas nich właściciele gospodarstw agroturystycznych, pensjonatów, domów wczasowych, restauracji, piekarni, a także przedstawiciele instytucji samorządowych z terenu gmin Jabłonka i Lipnica Wielka, uczyli się gotować tradycyjne przysmaki, a wszystko po to, aby móc je umieścić w swym menu. Impreza została zorganizowana w Orawskim Dworze w Zubrzycy Górnej. Podczas warsztatów Stowarzyszenie Małgorzata Wójtowicz przedstawiła proces rejestracji Produktów Tradycyjnych Orawy. A potem było już wielkie gotowanie. Albina Węgrzyn omówiła przepis i proces wypieku Chleba orawskiego na liściu kapusty oraz sposób przygotowania Sałaty po orawsku. Z kolei Janina Czorniak pokazała sposób wypieku orawskich zawijańców oraz przyrządzenia Krzonówki po orawsku.

***
Sałata po orawsku to zupa do tej pory bardzo popularna na Orawie. Jak sama nazwa wskazuje jej głównym składnikiem jest sałata gotowana na maślance, bądź kwaśnym mleku. Podaje się ją z ziemniakami, które po obraniu maści się cebulą zasmażaną na maśle lub polewa całość szczypiorkiem zwanym na Orawie parzątką.
Chleb orawski na liściu kapusty wyróżniają przede wszystkim ziemniaki. Dodawanie ich do ciasta chlebowego spowodowane było najczęściej, jak wspominali starsi mieszkańcy, brakiem dostatecznej ilości mąki oraz próbą poprawienia jego smaku. Chleb piecze się na liściu kapusty. W Zubrzycy na surowym liściu, natomiast w Lipnicy Wielkiej na suszonym.
Krzonówka po orawsku to potrawa gotowana na bazie kwasu spod kiszonej kapusty, zwykle używanego do gotowania kwaśnicy. Była to potrawa wyczekiwana przez cały rok, bogata, bardzo odświętna. Gospodynie zwykle odkładały dość duże ilości mięsa po uboju świni, żeberka, szynkę wędzoną i suszoną pod powałę i z tego mięsa gotowały wywar na kwasie spod kapusty. Dodatkowo ścierały na tarce korzenie chrzanu. Startym chrzanem posypywały zupę w garnku lub już nałożoną na talerzu.
Orawskie zawijarce weselne pojawiły się na Orawie na początku XX w., na weselach, jako pierwsze znane ciastka. Były dawane weselnikom, jako podziękowanie za przyniesione na wesele produkty spożywcze. Najczęściej były one nadzienie twardą marmoladę wieloowocową rozrobioną z wodą, czasem makiem, powidłami lub twarogiem na słodko z cynamonem.

Dodaj komentarz

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy, zastrzega sobie jednak prawo do nie publikowania ich, zwłaszcza tych, które zawierają wulgaryzmy, epitety powszechnie uznane za obraźliwe, nawołują do zachowań niezgodnych z prawem, obrażają osoby publiczne i prywatne, inne narodowości, rasy, religie itd.
Komentarze nie dotyczące danego tematu, atakujące personalnie innych komentatorów i autorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz uwagi skierowane do Redakcji – będą usuwane.


Kod antyspamowy
Odśwież

Reklama