Reklama
NOWY TARG POGODA
ZAKOPANE POGODA
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Reklama

Do jakich potraw warto wykorzystać ocet winny? (mat.partnera)

Dnia: środa 26 lipca 2023, Autor: Maciej Zubek

Ocet winny cieszy się sporą popularnością nie tylko w Polsce, ale również innych zakątkach świata. Nie bez przyczyny. To produkt, który nadaje potrawom smaku, ma wiele cennych właściwości zdrowotnych, a także pozwala zachować młody i promienny wygląd.

Zastosowanie octu winnego

Ocet winny może zostać wykorzystany w różnorodnych potrawach. Cieszy się dużą popularnością jako dodatek do sosów, lekkich surówek oraz sałatek. Sprawdzi się także w trakcie przygotowania galaretki z czerwonych owoców oraz aromatycznych mięs. Jego dodanie do potraw zapewnia nie tylko walory smakowe, ale dodatkowo przyczynia się do przedłużenia trwałości potraw, co jest uwarunkowane niskim pH. Spożywana potrawa zyskuje bardziej intensywny smak, co przypadnie do gustu każdego smakosza. 

Ocet winny powstaje w efekcie fermentacji winogron białych albo czerwonych, a zastosowane owoce warunkują jego kolor. To produkt, które powstaje w trakcie fermentacji alkoholowej. Przekształcenie cukru występującego w owocach odbywa się w warunkach beztlenowych. Kolejny etap tego procesu polega na przekształceniu się alkoholu w kwas octowy. Tak powstaje ocet. 

Krótki czas fermentacji octowej przyczynia się do powstania słabszego produktu, który jest zdecydowanie słodszy. Jeżeli fermentacja jest długa, ocet jest kwaśny i mniej słodki.

Kiedy warto wykorzystać ocet winny?

W kuchni ocet winny posłuży przede wszystkim jako dodatek do sosów, surówek, w których występują świeże warzywa i inne dodatki. Stanowi doskonały składnik sałatek, których ważnym składnikiem jest ostry pleśniowy ser. Można go dodawać do czerwonych mięs — szczególnie dobrze smakuje z dziczyzną, wołowiną oraz kaczką.

Octu winnego używa się do marynowania mięsa i przygotowania sosów do pieczeni. Decydując się na ugotowanie galaretki z czerwonych owoców, czyli żurawiny i czerwonych porzeczek, dodatek octu podkreśli smak. Nie może go zabraknąć w słodko-pikantnym sosie nazywanym chutney. 

Jako ciekawostkę warto dodać, że prezentowany ocet można nanosić także na zewnętrzne partie ciała, gdyż wykazuje właściwości bakteriobójcze, ułatwia uporanie się z bólami głowy. Pomaga również dbać o czystość w domu.

No Comment.

Reklama

Partnerzy