20201204 171437

Przepis otrzymaliśmy od Haliny Urbaś z Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelisku.

SKŁADNIKI NA GOŁĄBKI:
główka kapusty pekińskiej (lub włoskiej lub białej)
30 dkg grochu
30 dkg kaszy orkiszowej 
2 łyżki stołowe oleju
2 cebule
sól, pieprz, majeranek do smaku
wywar z warzyw

SOS DO GOŁĄBKÓW
1 łyżka stołowa masła
1 cebula
grzyby suszone lub mrożone
wywar z warzyw
śmietana
sól pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Gołąbki
Osobno gotujemy kaszę i wcześniej namoczony groch. Pokrojoną w kostkę cebulę rumienimy na oleju. Wszystko razem łączymy, dolewamy niewielką ilość bulionu warzywnego. Dodajemy majeranek, sól i pieprz do smaku. Tak przygotowany farsz nakładamy na sparzone wcześniej liście kapusty, zawijamy szczelnie i układamy ciasno na sicie do gotowania na parze. Do naczynia wlewamy wodę tak aby nie sięgała sita, przykrywamy szczelnie pokrywką i gotujemy około 30 /40 minut.

Sos do gołąbków
Namaczamy przez około 2 godziny grzyby, następnie gotujemy je około godzinę. Topimy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Kroimy grzyby w paski i łączymy i dodajemy do wcześniej przygotowanej cebuli. Następnie dolewamy warzywny wywar i dusimy przez około 10 minut. Pod koniec dodajemy śmietanę z rozprowadzoną mąką, mieszamy do otrzymania gładkiego sosu.

Ugotowane gołąbki przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy sosem i zapiekamy. Podajemy w tym samym naczyniu.

fot. KGW Kościelisko

20201204 171353