
W Polsce znajduje się kilkaset różnych gatunków pszczół. Wszystkie żywią się pyłkiem kwiatowym i nektarem, jednocześnie zapylając odwiedzane rośliny. To jeden z najlepszych sposobów pozwalających na zapłodnienie rośliny, czego efektem jest powstanie owocu. Nie każdy wie, że to właśnie dzięki tym owadom możliwa jest produkcja 1/3 żywności. W związku z tym, że ich gatunki różnią się od siebie, mogą zapylać najróżniejsze rośliny oraz działać w różnych warunkach.
Pszczeli produkt i nie tylko — na czym polega zapylenie oraz jakie są korzyści z dbania o pszczoły?
Aby nastąpiło zapylenie, rośliny muszą wymienić się pyłkiem. Choć zdolność przemieszczania się roślin jest ograniczona, to nauczyły się one wykorzystywać m.in wodę, wiatr czy zwierzęta do przenoszenia ziaren pyłku między sobą. Natura funkcjonuje w sposób bardzo przemyślany — przecież owady nie przemieszczałyby się między roślinami bez powodu. Tym powodem jest nektar kwiatowy, który stanowi ich pożywienie. Tak więc, pszczoły poszukując jedzenia, przemieszczają się z kwiatka na kwiatek, prowadząc tym samym do zapłodnienia i powstania owocu.
Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa ONZ uważa, iż ponad 100 gatunków roślin uprawnych zapewnia około 90% żywności na całym świecie. Co więcej, aż 75 z nich wymaga zapylenia właśnie przez pszczoły. To dzięki nim możliwe jest otrzymanie aż 4000 odmian warzyw.
Pośrednio owady te mają ogromny wpływ na produkcję mleka, mięsa i innych producentów odzwierzęcych — zwierzęta hodowlane także karmi się roślinami, które zapylane są przez pszczoły. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że gdyby pszczoły zniknęły, to człowiek straciłby nie tylko każdy pszczeli produkt, ale również musiałby przestawić się na żywienie głównie kukurydzą i zbożami.
Pszczoły pełnią bardzo ważną rolę w ekosystemie
Pszczoły w przyrodzie stanowią bardzo istotny czynnik, bez którego nie byłoby możliwe normalne funkcjonowanie ekosystemu. Zapylenie niesie ze sobą korzyść jedzenia zarówno dla ludzi, jak i dla zwierząt. Owoce głogu, jarzębiny, malin, jagód, jeżyn i innych roślin, to doskonała pożywka dla dzikich ptaków i ssaków. Co więcej, zapylenie to nie tylko aspekt pożywienia. Drzewa owocowe rozwijają się także dzięki pszczołom, a z ich dziupli korzystają najróżniejsze zwierzęta — takie jak różne gatunki chrząszczy, dudki, sowy oraz małe ssaki. Niejednokrotnie te powiązania nie są oczywiste, np. zapylony przez pszczoły wrotycz szpaki znoszą do gniazda w ochronie przed pasożytami.
Co więcej, każdy pszczeli produkt dostępny na rynku powstaje dzięki tym owadom. Jego zastosowanie i korzystny wpływ na organizm jest ceniony zarówno w medycynie jak i w żywieniu nastawionym na zdrowie.
– Materiał partnera