Reklama
NOWY TARG POGODA
ZAKOPANE POGODA
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Reklama

Kawa single origin – czym się cechuje?

Dnia: niedziela 4 grudnia 2022, Autor: Maciej Zubek

Kawy single origin mają szczególne miejsce na rynku. Doceniają je nie tylko koneserzy, ale także kawowi eksperci. Dlaczego są tak wyjątkowe? W czym tkwi ich sekret? Dlaczego są lepsze od kawowych mieszanek? Sprawdź to!

,,Single origin”, czyli co takiego?

Single origin to określenie na kawy jednorodne, a więc takie, które pochodzą z jednego miejsca. Jest to jednak bardzo szeroki termin. Ziarna mogą pochodzić z jednego kraju, regionu, gospodarstwa, czy zbioru i części działki (tzw. microlot). Najważniejsze jest jednak to, że zawsze możliwa jest dokładna identyfikacja ziaren. W odróżnieniu od mieszanek (blendów) kawy single origin wyróżnia dobrze rozpoznawalny smak. W zaufanych palarniach takich jak np. Finest Coffee kawy single origin zwykle klasyfikowane są na podstawie nazwy kraju, regionu i farmy. 

Czym wyróżniają się kawy single origin?

Istnieje wiele powodów, dla których kawy single origin są tak popularne. Najważniejsze jest to, że są one wysokiej jakości. Zalicza je się zwykle do segmentu speciality. Tego rodzaju produkty powstają przy ścisłej współpracy ekspertów. Ci nieustannie kontrolują proces produkcji i czuwają, aby wszystko odznaczało się najwyższymi standardami jakości. Podczas ich tworzenia ważne jest zachowanie ich wyjątkowych cech. 

Opisywane kawy jednorodne znane są z unikalnych walorów smakowych, które są ściśle związane z ich miejscem pochodzenia. Ich profil smakowy jest zależny od położenia geograficznego, mikroklimatu, rodzaju gleby, czy chociażby okolicznej roślinności. To wszystko wpływa na to, że w kawach single origin można wyczuć typowe regionalne smaki – np. nuty owoców, kwiatów, czy przypraw. 

Najczęściej kawy jednorodne nie są dostępne przez cały rok, a ich ograniczona dostępność na rynku wpływa na to, że jest to produkt wyjątkowy i bardzo często poszukiwany. To, jak smakują kawy single origin zależy od warunków klimatycznych, które ciągle mogą się zmieniać i to właśnie z tego powodu ich degustacja zawsze jest niepowtarzalnym doświadczeniem. 

Kawy blend a single origin – różnice 

Kawowe mieszanki, a więc blendy kaw nie mają subtelnych niuansów smakowych, które są cechą charakterystyczną kaw single origin. Ich smak głównie jest uzależniony od metody obróbki, palenia, czy parzenia, a nie jak ma to miejsce w przypadku kaw single origin – pochodzenia ziaren. Mieszanki tworzone są najczęściej z ziaren pozyskiwanych z 2-4 regionów. Komponuje je się tak, że nuty aromatyczne wzajemnie się dopełniają. Tego typu produkty wyróżnia zrównoważony smak, a poza tym nie ulega on wahaniom pod wpływem zmian klimatycznych. Wybierając kawowe mieszanki, można zachwycać się bogactwem smaków, lecz nie znajdziesz w nich regionalnych, charakterystycznych nutek. Dodatkowo kawy blend możesz kupić przez cały rok. Bardzo często są one stosowane do przygotowywania espresso, co wynika z ich złożonego smaku. Kawowe mieszanki poleca się przede wszystkim tym osobom, które uwielbiają klasykę i cenią sobie przewidywalność. 

Kiedy kawy single origin to dobry wybór? 

Po kawy single origin powinny sięgnąć osoby, które uwielbiają nowości. Jeśli kochasz poznawać nowe smaki i nieustannie szukasz nowych kawowych doznań, to koniecznie zainteresuj się kawami single origin. Zapewniamy, że trafią one w Twój gust, szczególnie jeśli jesteś miłośnikiem regionalnych aromatów. Z kawami jednorodnymi pogłębisz swoje kawowe doświadczenia i odkryjesz nieznane dotąd oblicza ,,małej czarnej”. 

Testowanie naparów z ziaren pochodzących z rozmaitych zakątków świata stanowi doskonałą okazję do tego, aby poznać własne kawowe preferencje i znaleźć najlepszą kawę dla siebie. Kawy single origin umożliwiają też dotarcie do źródła wyśmienitej arabiki. Dzięki temu poznasz nie tylko miejsce pochodzenia kawy, ale także dowiesz się, jak powstała i co wpłynęło na to, że ma tak wyjątkowe walory. 

Kawy single origin są najlepsze do jasnego lub średniego palenia, ponieważ pozwala ono zachować ich wyjątkowy aromat. Bez problemu można je parzyć na różne sposoby, wybierając np. metody alternatywne. Co więcej, kawy single origin najlepiej smakują bez żadnych dodatków. 

– Materiał partnera

No Comment.

Reklama

Partnerzy