Za nami wyjątkowe wydarzenie – Lato ze Smakiem, które odbyło się na terenie Gminnego Ośrodka Kultury w Poroninie. Dwanaście Kół Gospodyń Wiejskich z Podhala i Spiszą rywalizowało w konkursach kulinarnych promując tradycyjną kuchnię i góralską kulturę.
Dzień rozpoczął się od warsztatów zorganizowanych dla gospodyń biorących udział w wydarzeniu. Dzięki Tatrzańskiej Spiżarni Panie miały okazję poznać moc podhalańskich owoców i ziół oraz skomponować własną herbatę. Pani Gabrysia z Cukierni Samanta pokazała jak wykonać kwiatowe dekoracje z opłatków i masy cukrowej.
Najważniejszym – i najsmaczniejszym! – punktem wczorajszego dnia były konkursy kulinarne. Gospodynie z Kół Gospodyń Wiejskich z Podhala i Spisza rywalizowały o nagrody finansowe w trzech konkursach.
W Konkursie o Nagrodę Wójta Gminy Poronin „Małe co nieco” na najlepiej udekorowaną potrawę zwyciężyło KGW Stasikówka za „Chłopskie koryto – Usy na śliskiej kapuście”. Wyróżnienia otrzymały: KGW Bukowina Tatrzańska, „Pstrąg w koralach z bukowiańskiego potoku”, KGW Sierockie „Wypasione pszczoły” oraz KGW Małe Ciche „Baranina szarpana na plackach z kapusty kiszonej”.
W Konkursie o Nagrodę Poseł na Sejm RP Anny Paluch zwyciężyło KGW w Zaskalu za „Kurczaka dziobniętego pszczołą”.
W Bitwie Regionów:
1. miejsce zajęło KGW z Bukowiny Tatrzańskiej za “Wyzdajanego pstrąga z bukowiańskiego potoka” Na 2. miejscu uplasowało się KGW z Sierockiego za “Udziec jagnięcy w sosie miętowym z puree grulowo-oscypkowym, sałatką z pokrzyw i zajęczej koniczyny”. 3. miejsce wywalczyło KGW w Małem Cichem za “Cyrwoną zowiyruchę na królewskich grulach”
Potrawy oceniało Jury, w skład którego weszli: Anita Żegleń – Wójt Gminy Poronin, Maciej Dziubas – wicewójt Gminy Poronin Maria Budz – sekretarz Gminy Poronin, Adam Pawlikowski – Przewodniczący Rady Gminy Poronin oraz znamienici goście: Poseł na Sejm RP Anna Paluch, Wicemarszałek Sejmu Ryszard Terlecki, Wicewojewoda małopolski Mateusz Małodziński, Iwona Ciećko – wicedyrektor Krakowskiego Oddziału KOWR, Maciej Tylka – kierownik Biura Powiatowego, ARiMR w Nowym Targu, Karol Sepielak – zastępca Dyrektora MODR oraz Jerzy Radoń – dyrektor małopolskiej ARiMR.
Turyści odpoczywający pod Giewontem mieli okazję spróbować swoich sił w dedykowanym dla nich konkursie i zostać Mistrzem Kulinarnego Toru Przeszkód. Pochodzący z Wielkopolski pan Adam najszybciej poradził sobie z przygotowanymi zadaniami: jedzeniem jabłka bez użycia rąk, krojenia pietruszki nożyczkami, jedzeniem groszku pałeczkami oraz obieraniem ziemniaka w rękawicach kuchennych.
O dobry humor uczestników zadbał Kabaret Śleboda a do tańca porwał zespół Baciary, który wyśpiewał swoje największe przeboje.
Dzień zakończył się charytatywnym maratonem Zumby dla Stasia i Antka. Wydarzenie odbyło się przy wsparciu sponsorów: Restauracji Schronisko Smaków Bukowina oraz Term Zakopiańskich.
Partnerem Głównym Lata ze Smakiem był Tauron Polska Energia
mat. prasowy