Syrop z mniszka lekarskiego (potocznie nazywanego u nas mleczem) staje się coraz popularniejszy. I trudno się dziwić. Jego właściwości są niezwykle korzystne dla naszego zdrowia.
Pomaga w leczeniu każdego rodzaju kaszlu oraz bólu gardła. Stosuje się go też jako środek wspomagający trawienie.
Wykonanie syropu jest bardzo proste, jednak trzeba poświęcić mu nieco czasu. Zebranie kilkuset kwiatów, szczególnie piękny, słoneczny dzień można potraktować jako relaks, później jednak trzeba poddać kwiaty obróbce.
Widoczny na zdjęciach syrop zainspirowany jest przepisem popularnego blogera: Pana Tabletki. W garnku znajduje się 1000 kwiatów i prawie 3 litry wody. Po wystygnięciu, pozostawieniu na noc i ponownym zagotowaniu trzeba wycisnąć sok z roślin i ponownie zagotować wywar, dodając do niego sporo cukru. Według niektórych receptur można też dodać cytrynę lub świeży tymianek. Przepisów w internecie nie brakuje, więc każdy może wybrać taki, który przypadnie mu do gustu.
My tylko podpowiemy, że im krótsza obróbka termiczna, tym lepiej, bo syrop zachowa więcej właściwości leczniczych.
Ważne też, by kwiaty zbierać z dala od ruchu ulicznego – unikniemy zanieczyszczeń. Oczywiście uważajcie na siebie, bo na łąkach można natknąć się na żmije, o czym alarmują nas również czytelnicy.