W remizie Ochotniczej Straży Pożarnej w Zaskalu gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Zaskalu zorganizowały warsztaty kulinarne promujące lasy i żywność pochodzenia leśnego.
Spotkania odbyły się 29 października oraz 5 listopada. Uczestnicy pod okiem pań z Koła Gospodyń Wiejskich przygotowali wyśmienite potrawy z produktów pochodzących z lasu.
W kuchni dominowały produktu marki Dobre z Lasu. W menu znalazły się m.in. zupa grzybowa z prawdziwków i podgrzybków, pizza z grzybami, klopsiki z dzika z kluskami śląskimi i surówką oraz słodkie wypieki jak babeczki z malinami i borówkami, babka drożdżowa z jeżyną i borówkami, galaretki z owocami leśnymi, piernik z miodem i orzechami, czy rogaliki z owocami leśnymi.
Warsztaty były także dobrą okazją do wspólnego gotowania i integracji dzieci, młodzieży i dorosłych. W przerwach między przygotowaniem kolejnych potraw prowadzone były rozmowy z uczestnikami na temat wykorzystania w kuchni produktów pochodzących z lasów, a także sposobów na ochronę tych lasów.
Na każdego uczestnika warsztatów kulinarnych na zakończenie czekał pamiątkowy certyfikat udziału w warsztatach, który wręczył uczestnik 7 edycji MasterChef Junior Janek Rol-Szkaradziński.
W warsztatach kulinarnych w Zaskalu udział wzięło 50 uczestników. Zostały one zorganizowane w ramach projektu „Warsztaty kulinarne z Kołem Gospodyń Wiejskich w Zaskalu” dofinansowanego przez Lasy Państwowe w ramach konkursu „Natura od kuchni”.
Zdjęcia: archiwum KGW Zaskale