
Granty w wysokości do 5 tys. zł trafią do organizacji, które przygotują najciekawsze propozycje wypromowania zdrowej żywności z polskich lasów, zaś dla wszystkich miłośników „dobrego z lasu” powstanie książka kucharska z najlepszymi regionalnymi, domowymi przepisami.
Leśne produkty wciąż pozostają dla wielu osób mało znane, a dania z dziczyzny
to już dla niektórych wręcz wiedza tajemna. Konkurs „Natura od kuchni” ma to zmienić.
Z pomocą Kół Gospodyń Wiejskich Lasy Państwowe upowszechnią wiedzę o żywności pochodzenia leśnego.
Jak zauważa Sekretarz Stanu w Ministerstwie Klimatu i Środowiska Edward Siarka, w świecie, w którym postępuje globalizacja, akcje typu „Natura od kuchni” są szczególnie ważne
i potrzebne, by nie zgubić tego, co stanowi istotę i wyróżnik każdego kraju – tradycji.

– Atutem naszego kraju są piękne lasy i wspaniałe bogactwo form korzystania z ich darów. Program Lasów Państwowych łączy tradycję z nowoczesnością – promocję lasów, zdrowego trybu życia i naturalnych produktów pochodzenia leśnego – dodaje wiceminister.
Aby wziąć udział w konkursie, trzeba zaprezentować pomysły na działania promujące lasy
i żywność pochodzenia leśnego. Może to być np. organizacja stoiska popularyzującego produkty runa leśnego albo przeprowadzenie warsztatów czy konkursu kulinarnego
na najlepszą potrawę z wykorzystaniem produktów z lasu. Pod uwagę brane będą także zajęcia dla dzieci, m.in. lekcje o prozdrowotnych walorach leśnej żywności. Na laureatów czeka dofinansowanie w wysokości do 5 tys. zł netto.
– Kobiety z Kół Gospodyń Wiejskich to liderki w swoich lokalnych społecznościach. Dynamiczne i poszukujące, odmieniają wizerunek współczesnej wsi. Wierzę, że dzięki
ich wsparciu zdołamy upowszechnić wiedzę o leśnych kulinariach, a zarazem o przyrodzie lasów i zrównoważonej gospodarce leśnej – wyjaśnia Józef Kubica, p.o. dyrektor generalny Lasów Państwowych.
Wszystkie niezbędne informacje – regulamin, przebieg i wyniki konkursu – będą na bieżąco umieszczane na stronie internetowej Lasów Państwowych. Zgłoszenia można przesyłać
do 30 września 2022 r.