Koło Gospodyń Szaflary zorganizowało warsztaty kulinarne pn. “Leśna przygoda”.
Dzięki środkom finansowym przeznaczonym przez Lasy Państwowe, dzieci i ich opiekunowie mogli uczestniczyć w czterech zajęciach kulinarnych promujących żywność pochodzenia leśnego. Dzieci z zespołu góralskiego z Szaflar, uczniowie Szkoły Podstawowej z Szaflar, maluszki z Anielskiego przedszkola im. Św. Aniołów Stróżów i dziewczynki ze scholii Gaudentii mogły nauczyć się i przygotować dania i desery zawierające produkty leśne.
Na pierwszym spotkaniu dzieci wraz z paniami z koła gospodyń przygotowały pizzę, na której znalazły się grzyby, kiełbasy z dzika, szynki z jelenia, zioła z lasu. Na deser przygotowały budyń z owocami leśnymi. Na kolejnych spotkaniach dzieci mogły nauczyć się robienia szaszłyków, kanapeczek bankietowych, babeczek czekoladowych, przysmaków grillowych.
Podczas warsztatów były przeprowadzane z dziećmi i opiekunami różnego rodzaju konkursy, pogadanki dotyczące naszych Polskich lasów i dobrodziejstw jakie płyną z nich. Poprzez naukę i zabawę dzieci zdobyły przydatną wiedzę na temat lasów i przyrody.
Podczas spotkań dzieci mogły podziwiać dekoracje związane z lasem. Wiele radości sprawiły siankowe leśne ludki i zwierzątka. Dostały, również ulotki promujące nasze Lasy Państwowe.
Wszystko to mogło się odbyć dzięki projektowi dofinansowanemu przez Lasy Państwowe w ramach konkursu “Natura od kuchni” za co Koło Gospodyń jest niezmiernie wdzięczne.