Bycie mamą jest jak posiadanie supermocy. Proces kształtowania nowego życia jest jednak niezwykle obciążający fizycznie i idzie w parze z gwałtownym wzrostem zapotrzebowania na składniki odżywcze.
Jednym z istotnych czynników zapewniających bezproblemowy przebieg ciąży oraz zdrowie matki i dziecka jest odpowiednia dieta, a w tym odpowiednia podaż magnezu. Co sprawia, że ten składnik odżywczy jest tak ważny dla przebiegu zdrowej ciąży? Jak przyszłe mamy mogą rozpoznać niedobory magnezu? Czy odpowiednia catering lub dieta pudełkowa https://afterfit-catering.pl/poznan/ są dobrymi opcjami w ciąży? Na te wszystkie pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.
Magnez – niezbędny składnik budulcowy dla matki i dziecka
Magnez jest minerałem ważnym dla rozwoju człowieka przez całe jego życie. Rosnące dziecko i przyszła mama korzystają z odpowiedniej podaży magnezu jeszcze przed narodzinami dziecka. Magnez odgrywa ważną rolę w podziale komórek (np. podczas wzrostu dziecka i macicy), rozwoju i produkcji energii. Bez tego pierwiastka nasze nerwy i mięśnie nie mogą prawidłowo funkcjonować. Magnez odgrywa również istotną rolę dla zdrowia kości: badania wykazują, że dobra podaż magnezu w łonie matki wpływa korzystnie na gęstość kości aż do wieku nastoletniego.
Zapotrzebowanie na magnez podczas ciąży – dlaczego ciężarne kobiety potrzebują go więcej?
Organizm kobiety potrzebuje odpowiednią ilość magnezu, którą każda kobiet powinna dostarczać w odpwoeidnio zbilansowanej diecie. Wynika to ze wszystkich zmian i dodatkowych wymagań związanych z ciążą, jak również potrzebom płodu. Dodatkowo najnowsze badania wykazują również, że metabolizm magnezu w czasie ciąży działa nieco inaczej. Ciężarne kobiety wydalają więcej magnezu niż zwykle, przez co trudniej jest im pokryć zapotrzebowanie na magnez. Z tego względu zalecana dzienna podaż tego makroskładnika jest większa.
Według Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej i ustalonym normom na dzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze, zaleca się aby kobiety w ciąży przyjmowały od 360 mg do 400 mg magnezu w ciągu dnia.
Jak kobiety w ciąży mogą rozpoznać, że ich poziom magnezu jest niski?
Zrównoważona dieta bogata w magnez (np. zielone warzywa, produkty pełnoziarniste, orzechy, rośliny strączkowe, woda mineralna bogata w magnez) może zapewnić matce i dziecku odpowiednią podaż magnezu. Czasami jednak sama zdrowe odżywianie nie wystarcza. Badania żywieniowe wielokrotnie i wyraźnie wykazały, że kobiety w ciąży często nie mają wystarczającej ilości magnezu w swojej diecie.
Objawy takie jak skurcze nóg, bóle miednicy, zmęczenie, nerwowość, zaparcia, kołatanie serca, wysokie ciśnienie krwi i/lub zmęczenie mogą wskazywać na niedobór magnezu. Niedostateczna podaż tego minerału może również nasilać poranne mdłości, sprzyjać rozwojowi cukrzycy ciążowej i stanu przedrzucawkowego. Ten ostatni jest poważnym stanem, który może zagrażać życiu zarówno matki, jak i dziecka. Ponadto, poważne niedobory magnezu mogą powodować skurcze macicy, które w najgorszym przypadku może prowadzić do przedwczesnego porodu.
Przyjmowanie magnezu w ciąży – suplementacja – czas trwania i dawka
Wysokiej jakości suplementy magnezu mogą pomóc w wyrównaniu dodatkowego zapotrzebowania spowodowanego ciążą i optymalnie wspierać szczęśliwy przebieg ciąży. Badania wykazały, że 300 mg magnezu dziennie okazało się skuteczne i może być przyjmowane przez cały okres ciąży. Warto jednak stawiać na zrównoważoną dietę. Świadome gotowanie, dieta pudełkowa czy współpraca z dietetykiem mogą pomóc zaspokoić zapotrzebowanie na ten mikroelement.
Jeśli masz jakiekolwiek objawy, które wskazują na niedobór magnezu, Twój ginekolog może pobrać próbkę krwi, aby określić Twój status magnezu i odpowiedzieć na Twoje indywidualne potrzeby, przepisując dostosowanie dawki.