Reklama
NOWY TARG POGODA
ZAKOPANE POGODA
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Reklama

Kupujemy zestaw garnków – ze stali nierdzewnej czy emaliowane? (mat. promocyjny)

Dnia: czwartek 25 sierpnia 2022, Autor: Maciej Zubek

Garnek to tak oczywisty przedmiot, że rzadko kiedy zastanawiamy się dłużej nad jego wyborem. Tymczasem przed zakupem warto rozważyć wady i zalety naczyń z różnych materiałów. W tym artykule przyjrzymy się garnkom ze stali nierdzewnej oraz emaliowanym. Które są lepsze i czym właściwie się różnią?

Garnki emaliowane

Kiedyś nasze mamy i babcie doceniały je głównie za praktyczność, a dzisiaj garnki emaliowane zachwycają także retro designem, który z całą mocą powrócił do mody. Można znaleźć modele w różnych rozmiarach i kolorach, a także z pięknymi motywami ludowymi czy roślinnymi. Oprócz tego, że garnek emaliowany będzie pięknie wyglądał w Twojej kuchni, to jest on także wszechstronny i rozsądny cenowo. Wśród głównych zalet takich naczyń wymienić warto:

  • dobrze przewodzą ciepło;
  • pomagają zachować w żywności pożyteczne składniki;
  • nie emitują substancji szkodliwych dla zdrowia;
  • utrzymują ciepło przez 2-3 godziny;
  • można je myć w zmywarce lub ręcznie.

Ich niewątpliwą wadą jest kruchość powłoki emaliowanej, a także łatwość przypalenia jej podczas długiego gotowania. Wystarczy jednak odpowiednio dbać o nie dbać i nie stosować chemicznych środków czyszczących.

Wybierając zestaw garnków emaliowanych najlepiej postawić na modele z grubym dnem i powłoką nie mniejszą niż 2 mm, w przeciwnym razie szybko pęknie. Kryterium wyboru jest proste – im cięższy garnek, tym trwalszy i lepszy.

Garnki ze stali nierdzewnej

Stal nierdzewna jest nowoczesnym materiałem wykorzystywanym powszechnie do produkcji garnków, patelni i innych przyborów kuchennych. Naczynia z niej wykonane wyglądają stylowo i minimalistycznie, są lekkie i trwałe. Pod względem cech użytkowych stal nierdzewna jest zdecydowanie bardziej odporna na wszelkie uszkodzenia mechaniczne i łatwiejsza w czyszczeniu. Inne zalety takich garnków to m.in.:

  • kompatybilność z dowolnymi rodzajami kuchenek;
  • uniwersalność zastosowania;
  • długa żywotność.

Garnek ze stali nierdzewnej może wyglądać na kruchy i lekki, ale w rzeczywistości wytrzymuje duży nacisk i jest odporny na działanie różnych preparatów chemicznych. Za duży minus można uznać cenę takich naczyń, ale warto przy tym pamiętać, że będą Ci one służyć długie lata.

Kupując zestaw garnków, zwróć uwagę na markę i materiał. Na rynku często pojawiają się podróbki wykonane z taniej stali, która szybko się odkształca, plami i przypala.

Jakie dania przygotujesz w garnku emaliowanym i ze stali nierdzewnej?

Choć każdy z modeli ma unikalne cechy, dzięki którym mniej lub bardziej nadaje się do konkretnych potraw, to ostatecznie zarówno w garnku emaliowanym, jak i tym ze stali nierdzewnej przygotujesz:

  • klasyczne zupy i kremy;
  • sosy;
  • dania duszone;
  • dania jednogarnkowe;
  • kompoty, dżemy i inne przetwory.

Co więcej, naczynia z emaliowaną powłoką bez przeszkód można włożyć do piekarnika. W przypadku modeli stalowych przeszkodą mogą być plastikowe uchwyty. Warto też pamiętać, że choć garnki ze stali szybko się nagrzewają, to równie szybko to ciepło tracą, więc przygotowywane w nich potrawy robią się zimne.

No Comment.

Reklama

Partnerzy